原因状语从句练习题_范文大全

原因状语从句练习题

【范文精选】原因状语从句练习题

【范文大全】原因状语从句练习题

【专家解析】原因状语从句练习题

【优秀范文】原因状语从句练习题

范文一:状语从句练习题 投稿:朱囅囆

1. The place _______interested me most was the Children's Palace.

A. Which B. where C. what D. in which

2.Do you know the man _______?

A. whom I spoke B. to who spoke C. I spoke to D. that I spoke

3.This is the hotel _______last month.

A. which they stayed B. at that they stayed

C. where they stayed at D. where they stayed

4.Do you know the year ______the Chinese Communist Party was founded?

A. which B. that C. when D. on which

5.That is the day ______I'll never forget.

A. which B. on which C. in which D. when

6.The factory ______we'll visit next week is not far from here.

A. where B. to which C. which D. in which

7.Great changes have taken place since then in the factory _______we are working.

A. where B. that C. which D. there

8.This is one of the best films _______.

A. that have been shown this year B. that have shown

C. that has been shown this year D. that you talked

9.Can you lend me the book ______the other day?

A. about which you talked B. which you talked

C. about that you talked D. that you talked

10.The pen ______he is writing is mine.

A. with which B. in which C. on which D. by which

11.They arrived at a farmhouse, in front of ______sat a small boy.

A. whom B. who C. which D. that

12.The engineer ______my father works is about 50 years old.

A. to whom B. on whom C. with which D. with whom

13.It there anyone in your class ______family is in the country?

A. who B. who's C. which D. whose

14.I'm interested in ______you have said.

A. all that B. all what C. that D. which

15.I want to use the same dictionary ______was used yesterday.

A. which B. who C. what D. as

16.He isn't such a man ______he used to be.

A. who B. whom C. that D. as

17.He is good at English, ______we all know.

A. that B. as C. whom D. what

18.Li Ming, ______to the concert enjoyed it very much.

A. I went with B. with whom I went C. with who I went D.I went with him

19.I don't like ______ as you read.

A. the novels B. the such novels C. such novels D. same novels

20.He talked a lot about things and persons ________they remembered in the school.

A. which B. that C. whom D. what

21.The letter is from my sister, ______is working in Beijing.

A. which B. that C. whom D. who

22.In our factory there are 2,000 workers, two thirds of ____are women.

A. them B. which C. whom D. who

23.You're the only person ______I've ever met ______could do it.

A. who;/ B./; whom C. whom;/ D./; who

24.I lost a book, ______I can't remember now.

A. whose title B. its title C. the title of it D. the title of that

25.Last summer we visited the West Lake, ______Hangzhou is famous in the world.

A. for which B. for that C. in which D. what

26.I have bought such a watch _______ was advertised on TV.

A. that B. which C. as D. it

27.I can never forget the day _______ we worked together and the day ______ we spent together.

A. when; which B. which; when C. what; that D. on which; when

28.The way ______he looks at problems is wrong.

A. which B. whose C. what D./

29.This is the reason ______he didn't come to the meeting.

A. in which B. with which C. that D. for which

30.This machine, ______for many years, is still working perfectly.

A. after which I have looked B. which I have looked after

C. that I have looked after D. I have looked after

31.The reason ______he didn't come was ______he was ill.

A. why; that B.that;why C. for that;that D.for which;what

32.He is working hard, ______will make him pass the final exam.

A.that B.which C.for which D.who

33.That is not the way ______I do it.

A./ B.which C.for which D.with which

34.I have two grammars, ______are of great use.

A. all of which B. either of which C. both of that D. both of which

35.I want to use the same tools _______used in your factory a few days ago.

A. as was B. which was C. as were D. which

36.My neigh bours used to give me a hand in time of trouble, _______ was very kind of them.

A. who B. which C. that D. it

37.This is the magazine _______ I copied the paragraph.

A. that B. which C. from that D. from which

38.He is not such a man _______ would leave his work half done.

A. that B. which C. who D. as

39. You can depend on whatever promise _______ he makes.

A. / B. why C. when D. whose

40. Smoking, _______ is a bad habit, is, however, popular.

A. that B. which C. it D. though

41. --- Did you ask the guard _______ happened?

--- Yes, he told me all _______ he knew.

A. what; that B. what; what C. which; which D. that; that

42. I shall never forget those years _______ I lived on the farm with

the farmers, _______ has a great effect on my life.

A. when; who B. that; which C. which; that D. when; which

43. The number of the people who _______ cars _______ increasing.

A. owns; are B. owns; is C. own; is D. own; are

44. During the days ________, he worked as a servant at the Browns.

A. followed B. following C. to follow D. that followed

45. Is oxygen the only gas _______ helps fire burn?

A. that B. / C. which D. it

46. The clever boy made a hole in the wall, _______ he could see _____ was going on inside house.

A. which; what B. through which; what C. through that; what D. what; that

47. Is _______ some German friends visited last week?

A. this school B. this the school C. this school one D. this school where

48. John got beaten in the game, _______ had been expected.

A. as B. that C. what D. who

49. I have bought two ballpens, _______ writes well.

A. none of them B. neither of them C. neither of which D. none of which

50. All that can be eaten _______ eaten up.

A. are being B. has been C. had been D. have been

参考答案及解析

1. A. which用作关系代词,在定语从句中作主语。

2.C. "和谁讲话”要说speak to sb. 本题全句应为Do you know the man whom I spoke to.。whom是关系代词,作介词to的宾语,可以省略。

3. D. where是关系副词,表示地点,在定语从句中作地点状语。

4. C. when是关系副词,表示时间,在定语从句中作时间状语。

5.A. which是关系代词,在从句中作forget的宾语。其他几个答案都不能作宾语。

6.C. 解析同第5题。

7. A. 解析见第3题。

8. A. 本句话的先行词应该是films,因此,关系代词that是负数概念,其谓语动词应用复述的被动语态have been shown。如果句中的one前面使用了定冠词the,则the one应该视为先行词。

9. A. “谈到某事物”应说talk about sth.。about是介词,其后要用which作宾语,不能用that。

10. A. with which是"介词+关系代词"结构,常用来引导定语从句.with有"用"的意思,介词之后只能用which,不能用that. with which在定语从句中作状语,即he is writing with a pen.

11. C. in front of which 即in front of a farmhouse. In front of which在从句中作状语.

12. D. with whom引导定语从句.with whom放在从句中即为:my father works with the engineer.

13. D. whose引导定语从句,在从句中作主语family的定语.

14. A. that引导定语从句,因为先行词是all,所以只能选用that引导.

15. D. the same……..as是固定用法, as引导定语从句时,可以作主语,宾语或表语.在本句话中,as作从句的主语.

16. D. such……… as是固定用法,as引导定语从句时,可以作主语,宾语或表语.在本题中,as作表语.

17. B. as作关系代词可以单独用来引导非限制性定语从句。这时as所指代的不是主句中某个名词,而往往指代整个主句的含义。as在从句中可以作主语、宾语。从句可放在主句后,也可置于主句前。在本句中,as作宾语.

18. B. Li Ming enjoyed it very much是主句,with whom I went to the concert是定语从句.with whom放在从句中为:I went to the concert with Li Ming.

19. C. as引导定语从句时通常构成such…as或the same…as固定搭配,其中such和same修饰其后的名词,as为关系代词,指代其前的名词引导定语从句。 as在从句中可以作主语、表语或宾语。Such修饰单数名词时,要用such a……..,本题中such books, such直接修饰复数名词.

20. B. things和persons是先行词.当定语从句要修饰的先行词是既表示人,又表示物的名词时,其关系代词要用that.

21. D. who引导非限制性定语从句,who作从句的主语.

22. C. two thirds of whom 即:two thirds of the 2,000 workers.

23. D. 先行词person后有两个定语从句,第一个从句省略了关系代词whom.因为, whom作从句中met的宾语,可以省略.第二个从句who could do it.who在从句中作主语,不可省略.

24. A. whose title引导非限制性定语从句,whose title也可以说成the title of which

25. A. for which 引导定语从句,使用介词for,是来自于从句中的固定短语 be famous for "以……..而闻名".

26. C. 当先行词被such修饰时,引导定语从句的关系代词要用as. As在本从句中作主语.

27. A. 两个先行词the day都是表示时间的名词,但第一个空白处要填的关系词在从句中作状语,因此要用关系副词when. 第二个空白处要填的关系词在从句中作动词spent的宾语,因此要用关系代词which或that来引导定语从句.

28. D. 在way、distance、direction等词后的定语从句中,常用that来代替“in (或其他介词)+which”、when或where,而that常可省略。

29. D. for which在定语从句中作原因状语,可用why 来替代.

30. B. which I have looked after 构成一个非限制性定语从句.

31. A. The reason why… was that….已成为一种固定句型,这一句中的why和that不能随意换位,也不能将that改成because,尽管that这个词在译文中可能有 “因为”的含义。

32. B. 非限制性定语从句常用which引导,which表示前句话的整个含义.

33. A. 解释见28题.

34. D. 主句中的two表明不能选A.从句中的are表明不能选B. both of which用来引导非限制性定语从句.

35. C. as引导定语从句时通常构成such…as或the same…as固定搭配,其中such和same修饰其后的名词,as为关系代词,指代其前的名词引导定语从句。as在从句中可以作主语、表语或宾语。本题中as作从句的主语.

36. B. 非限制性定语从句常用which引导,which表示前句话的整个含义.

37. D.

38. D. 解析见35题.

39. A. he makes是定语从句, 从句前省略了关系代词that.

40. B. which is a bad habit 非限制性定语从句.

41. A. what happened是宾语从句. all 之后that he knew是定语从句.先行词是all,所以关系代词只能用that.

42. D. years是表示时间的名词,用when引导定语从句,是因为when在从句中作时间状语.第二个空选用which,引导一个非限制性定语从句.

43. C. 本句话的定语从句是who own cars. 其先行词是people,因此,定语从句的谓语动词要用复数的own。本句话主句的主语是The number of指“…..的数目”,是单数概念。因此,主句的谓语动词要用is。

44. D. that followed是定语从句,关系代词that在从句中作主语。

45. A. 先行词gas被only修饰,关系代词要用that,而不用which。

46. B. through which引导定语从句,through which即through the hole,在定语从句中作状语。What引导的是see的宾语从句,并作从句的主语。

47. B. 为便于理解,改写本句话:This is the school that some Germanfriends visited last week. 不难看出,作表语的the school是先行词。that引导了定语从句,因为that同时又作visited的宾语,所以被省略了。其它选项结构不对。

48. A. 解释见35题。

49. C. 因为是two ballpens, 并且定语从句的谓语writes是单数概念。因此,C是正确选项。

50. B. 本句话中,主句的主语是all,为抽象概念。因此,其谓语应用单数的has been。关系代词that引导定语从句,并在从句中作主语。

范文二:状语从句练习50题 投稿:胡潢潣

状语从句练习50题

1. - Is Mrs. White in the office? - Yes ,___ she is on duty, she must be there A. since B. until C. while D. if

2. _______ journalism seems like a good profession (职业), I would prefer to be a teacher. A. Although A. If

B. Even B. Since

C. No matter C. Until

C. so

D .Now that

D. Unless

D. but

3. _______ he wants to fire you, l suggest you stop wearing sport clothes in the office. 4. She tried to phone him, _______there was no answer because he was abroad. A. since A. As A. as A. unless A. if

B. while

5. _______ I prefer a color TV, I have to buy a black and white one this time.

B. Since B. for

C. Because C. while

D. Although D. When

6. I had just started back for the house to change my clothes _______ I heard the voices. 7. You can speak French well __ you practise it with a Frenchman every day.

B. althoughC. as long as B. unless C. whether

D. so that D. that

D. when D. or

8.The lady will have to wait all day _______ the doctor Works faster. 9. The class went on with the story _______they had left it before the holiday. A. where A. and

B. which C. in which

C. therefore

10. Would you like to have a break _______ shall we go on with the work?

B. then

11. We didn’t plan to meet. We meet ___ in the street. A. by the way B. by chance

C. on purpose D. in surprise

12. - What are you going to do this afternoon?

- I’ll probably go for a walk later on ___ it stays fine. A. as far as A. right away

B. so long as B. all the time

C. even if D. as if C. in all

D. at once

l3.I couldn’t make out what they were saying, for they spoke to me _______. l4. - Could you tell me where Jim lives?

Jim used to live next doo to us, and now he is living in another town. A. At the time school now.

A. in all

B. At one time

B. after all

C. for all D. at all

C. At a time

D. At times

l5. In order to continue to learn by ourselves when we have left school, we must___ study how to 1earn in the

l6.I came home very late last night, ___, early this morning.

A. at latest B. on the whole C. in a word D. or rather

17. I’m sure ghosts (at) do not exist. _____, I have never seen one.

A. First of all

B. Now and then C. Day and nigh

D. since

C. so that C. Although

D. as far as

D. No matter D. At least

18. The day must be breaking, _______ the birds have begun singing.

A. because B. as C. for A. now that B. so long as A. Therefore B. However

19. You can go out _______ you Promise to be back before 10 o’clock.

20. Smoking does great harm to our health. _______many people smoke in Public Places.

2l. Dr. Bethune began to work _______ he arrived at the front.

A. the moment

B. by the time

C. before

D. at the moment

22 .This class named _______Lei Feng is one of the best classes in this school.

A. in honour of B. in the place of C. in favour of D. in the way of

23. We had to he patient because it_______ some time _______we got the full result.

A. have been; since A. Above all

B. had been; until

C. was; after

D. would be; before D. After all l

24. I am sorry I didn’t do a good job. - Never mind., _______you have tried your best.

B. In all

C. At all

25. Whoever is_______ advanced can pass this test.

A. more and more B. more or less C. no more A. No matter A. unless

D. any the less

D. What D. even if D. with the side of

26. _______ others say, the Professor is sure that his theory is correct.

B. It doesn’t matter C .Whatever B. since

C. if

27. I won’t give you any help_______ you tell me the truth. It’s none of my business.

28. Only one third of the people present at the meeting were ______the revision (修订) of the rules.

A. in agreement of A. when

B. in favour of B. whenever

C. in for

29. Many places are flooded by heavy rainfalls, so they can’t walk _______they like these days.

C. where D. Wherever

30. - How do we do the cleaning?

- Do it_______: Sweep the floor, wipe the desks, rub the windows and put everything in order. A. as usual B. as follows A. or B. and A. since

C. after

C. as following D. like that

D. before

D. while

3l. It’s cloudy. Take an umbrella _______you regret it. 32.His father began to work ______his childhood.

B. before C. as early as

33. The roof fell _____he had time to dash into the room to save his baby.

A. before B. as C. after D. until

34.- The thread of my kite broke and it flew away.

- I had told you it would easily break_______ it was the weakest. A. when

B. where C. unless D. since

35. The crowd started cheering _______he rose to speak.

A. as B. since C. till D. where

36. I had worked here _______you came here. But l shall leave for England_______.

A. before long; before long C. long before; before long

A. since

B. before

C. after C. quickly

D. when

D. hurriedly

B. bore long; long before D. long before; long before

37. Scientists say it may be five or ten years _______it is possible to test this medicine on human patients.

38. We called the First - Aid Center_______ the traffic accident happened.

A. immediately B. shortly A. When

39. ______ you keep on, you'll succeed. Wish you success in the examinations.

B. No matter how hard C. So long as D. Now that

C. until

D. so long as

40.- Do you think we can get there on time? - Yes, _______ the car doesn’t break down.

A. even if B. unless

4l..- Let Jack take the place. He’s older and should be more experienced.

- I don’t think so. A man doesn’t necessarily grow wiser_______ he grows older. A. because B. that

C. than

D. as

42. ______you understand this rule, you will have no further difficulty. A. While B. Once C. Though D. Unless

43.- Was he pleased to hear the news? --_______ Pleased, even excited. A. No more than B. More than

C. More

D. More or less

44. _______, his wife will stand at the gate to wait for him to come back.

A. However he is late B. However is he late 45. – Haven’t the curtains been drawn yet?

- No, ____ the lamps outside have already been lighted. A. though B. since C. when A. at all A. until

B. after all

D. after

46. Of course they were later than expected; but_______ they were in time to start the game.

C. in all D. for all

47. I’ll give him your message______ he comes back from lunch.

B. as soon as

C. while D. before

C. for fear that D. so long as

48. He whispered to his wife_______ he might wake up the sleeping baby.

A. so that B. on condition that 49. - May l come in right now?

- Certainly, ______only two are allowed at a time. A. so B. therefore C. but A. no matter what

B. everything

D. unless

D. how

50.I don’t believe ____ he says now. He is a cheat.

C. whatever

状语从句是中考词汇和句法部分考查的重点内容之一。在复习状语从句时,主要任务是弄清楚引导各种状语从句的连词的用法。现就主要考查点简述如下: 1.引导时间状语从句的连词主要有when, while, as, by the time, before, after, since, till/until, as soon as等。其中when?while和as都可表示"当……时候",但用法有区别:

C. However late he is D. However late is he

①when意为"在……时;当……时",可表示"点时间"或"段时间",从句谓语可以是终止性动词,也可以是延续性动词。例如:

When I got home, he was having supper.

②as意为"边……边……"或"与……同时",重在表示两个动作同时发生。伴随进行。as从句是终止性动词时,主句通常也必须是终止性动词。例如:

They sang as they danced.

③while只可表示"段时间",从句谓语只限于延续性动词。例如:

While I was sleeping, my father came in.

注:从句谓语是持续性动词时,when、while和as可以互换,主从句谓语都是终止性动词时,when与as可互换?从句谓语表示状态时,通常用while。

2.引导原因状语从句的连词

原因状语从句一般由because, since, as, for引导,注意as,because,since和for的区别:

①如果原因是构成句子的最主要部分,一般用because。because引导的从句一般不放在句子的开头。例如:

I missed the train because I got up late.

注:对于以why开头的问句,一般只能用because引导的从句来回答。

②如果原因已为人们所知,或不如句子的其余部分重要,就用as或since、since比as稍微正式一些。as和since引导的从句一般放在句子的开头。例如:

As he was not well,I decided to go there without him.

Since this method doesn't work, let's try another.

③for表示所说的理由是一种补充说明,因此,for引导的从句可以放在括号里,而且for引导的从句一般不放在句子的开头。例如:I decided to stop and have lunch, for I was feeling quite hungry.

3.引导结果状语从句的连词

主要有so/such…that…,so that等。

1) so...that结构在某种情况下可以与enough to和too...to结构相互转换。例如:

She is so short that she can't reach the buttons of the lift. =She is too short to reach the buttons of the lift.

2)so that也可以引导结果状语从句,意为"结果是;以致于"。例如:

They missed the bus so that they were late for class.

注:so that也可引导目的状语从句,此时可用to或in order to替换,将其改为简单句。例如:

He got up early so that he could get to school on time. =He got up early to get to school on time. =In order to get to school on time,he got up early.

范文三:目的状语从句练习题 投稿:许粵粶

1.We’ll stay at home if it ______ tomorrow.

A.rain B.rains C.is raining D.will rain

2.We didn’t go home _____ we finished the work.

A.since B.until C.because D.though

3.She ______ when I went to see her.

A.is reading B.have read C.was reading D.reads

4._____ the rain stops, we’ll set off for the station.

A.Before B.Unless C.As soon as D.Though

5.She looks forward every spring to ____ the flower-lined garden.

A.visit B.paying a visit C.walk in D.walking in

6.Mr. White hoped he ______ China the next year.

A.would visit B.will visit C.visited D.has visited

7.I told him that the sun ______ in the east.

A.rises B.rose C.has risen 2 D.was rising

8.She was _____ tired _____ she could not move an inch.

A.so, that B.such, that C.very, that D.so,as

10.I didn’t know what ______.

A.was the matter B.is the matter C.the matter was D.the matter is

11.I couldn’t agree with ______ at the meeting.

A.that you said B.which you said C.what did you say D.what you said

12.The bad man ran away to avoid _______ and was finally put into prison.

A.seeing B.to be seen C.being seen D.to be caught

13.Everyone except Jim and Jack ______.

A.know who is he B.know who he is C.knows who is he D.knows who he is

15.It is ten years ______ I left my hometown.

A.since B.If C.whether D.until

16.Could you tell us ______ Mr. Brown lives in Room 202?

A.that B.where C.until D.if

17.I learned a little Russian _____ I was at middle school.

A.though B.although C.as if D.when

18.I don’t know ______ or not it will rain tomorrow.

A.that B.When C.if D.whether

19.—Why is their classroom so clean and tidy? —______ it is cleaned every day.

A.Since B.As C.Because D.For

20.Can you tell me ______ is going to give us a talk next Monday?

A.who B.whom C.whose D.What

21. Please answer the question in a loud enough voice ___ all the class may hear.

A. so, that B. or C. in order that D.and

22. Lift it up___I may see it.

A. though B. so that C. as D.than

23. I hurried___I wouldn't be late for class.

A. so B. so that C. if D.unless

24. We should go by bus ___ we can get there earlier.

A. as soon as B. where C. in order that D.as

25. The dictionary is so expensive ___ I can't buy it.

A. because B. when C. that D.if

26. I got there ___ late ___ I didn't see him.

A. too; to B. such; that C. so; that D.so,as

27. It is ___ hot in the room ___ we have to go out for a walk.

A. such; that B. so; that C. as; as D.such,as

28. He has___ an interesting book that we want to read it.

A. so B. such C. the same D.as

29.Betty didn't go to see the film yesterday ___ she was ill.

A. because B. but C. until D.if

范文四:状语从句专题练习 投稿:潘嬦嬧

状语从句专题练习

(一)时间状语从句

1.The party was wonderful. It’s years____ I enjoyed myself so much. (MET93)

A. after B. before C. when D. since

2.Mother was worried because little Alice was ill, especially ____Father was away in France. (NMET94) A. as B. that C. during D. if

3.She thought I was talking about her daughter,____, in fact, I was talking about my daughter. (NMET 95) A. whom B. where C. which D. while

4.Why do you want a new job ____ you’ve got such a good one already? (NMET98) A. that

B. where C. which D. when

5.Someone called me up in the middle of the night, but they hung up____ I could answer the phone. (NMET2000)

A. when B. before C. as D. until

6. We were told that we should follow the main road ___ we reached the central railway station. (2004高考.辽宁卷)

A. whenever B. until C. while D. wherever

7. ______ the day went on, the weather got worse.(MET90)

A. With B. As C. While D. Since

(二)条件状语从句

1. ____ I know the money is safe, I shall not worry about it. (2003北京 )

A. Even though B. Unless C. As long as D. While

2. ____ it with me and I’ll see what I can do. (NMET 1998)

A. When left B. Leaving C. If you leave D. Leave

(三)让步状语从句

1. ______, Mother will wait for him to have dinner together. (NMET 1997)

A. However late is he B. However he is late

C. However is he late D. However late he is

2. Nobody believed him _____ what he said. (MET 87)

A. even though B. in spite C. no matter D. contrary to (和…相反)

3.You should try to get a good night’s sleep ____ much work you have to do.

(2004高考.湖北卷)

A. however B. no matter C. although D. whatever

4.He tried his best to solve the problem, _________ difficult it was. (2005天津)

A. however B. no matter C. whatever D. although

(四)地点状语从句

1. You should make it a rule to leave things ____ you can find them again. (NMET99)

A. where B. in which C. there D. here

2. After the war, a new school building was put up ___ there had once been a theatre. (NMET 1997)

A. that B. where C. which D. when

3. If you are traveling _____ customs are really foreign to your own, please do as the Romans do. (2006天津卷)

A. in which B. what C. when D. where

4.Make a mark ___ you have any question. (MET 86)

A. where B. in which C. there D. which

5.In peace, too, the Red Cross is expected to send help ______ there is human suffering. (2006江西卷)

A. whoever B. however C. whatever D. wherever

(五)原因状语从句

1. ___ you’ve got a chance, you might as well (应该) make full use of it. (NMET99)

A. Now that B. After C. Although D. As soon as

二. 综合

1. We’ll have to finish the job, _______. (NMET 99)

A. long it takes however B. it takes however long

C. long however it takes D. however long it takes

2. --- Did you remember to give Mary the money you owed (欠) her?

---Yes. I gave it to her ____ I saw her. (2001春)

A. while B. the moment C. suddenly D. once

3. ---How far apart do they live?

---____ I know, they live in the same neighbourhood (居民区). (2003上海)

A. As long as B. As far as C. As well as D. As often as

4. _______ I really don’t like art, I find his work impressive. ( 07山东 29 )

A. Since B. As C. If D. While

5. I’d like to study law at university ______my cousin prefers geography.

( 07四川 29 )

A. though B. as C. while D. for

6. I do every single bit of housework ____ my husband Bob just does the dishes now and then. (2004高考.广西卷)

A. since B. while C. when D. as

7. It was evening ____ we reached the little town of Winchester. (2004高考.天津卷)

A. that B. until C. since D. before

8. --- Did Jack come back early last night?

--- Yes. It was not yet eight o’clock ______ he arrived home. (2005福建卷)

A. before B. when C. that D. until

9. Scientists say it may be five or six years ___ it is possible to test this medicine on human patients. (2004高考.福建卷)

A. since B. after C. before D. when

10. A dozen ideas were considered _____ the chief architect (建筑师) decided on the design (图纸) of the building. (2006上海卷)

A. because B. before C. whether D. unless

11. --- How long do you think it will be _____ China sends a manned spaceship to the moon? --- Perhaps two or three years. (2006福建卷)

A. when B. until C. that D. before

12. It was some time _______ we realized the truth. (2005山东卷)

A. when B. until C. since D. before

13. The field research will take Joan and Paul about five months; it will be a long time _____ we meet them again. (07 安徽21 )

A. after B. before C. since D. when

14. He was told that it would be at least three more months____ he could recover and return to work. (07江西29 )

A. when B. before C. since D. that

15. --- Why didn’t you tell him about the meeting?

--- He rushed out of the room ______ I could say a word. (2006 四川)

A. before B. until C. when D. after

16.It is known to all that ______ you exercise regularly (经常), you won’t keep good health. (2005重庆卷)

A. unless B. whenever C. although D. if

17. ______ you’ve tried it, you can’t imagine how pleasant it is. (2006北京)

A. Unless B. Although C. When D. Because

18. Most birds find it safe to sleep in the trees, but ____ they have eggs or young chicks, they don’t use a nest. (07 湖南 33)

A. why B. how C. unless D. where

19. You must keep on working in the evening _____ you are sure you can finish the task in time. (2005安徽卷) A. as B. if C. when D. unless

20. I won’t call you,______ something unexpected happens. (07全国卷II 26)

A. unless B. whether C. because D. while

21. ---Dad, I’ve finished my assignment (作业).

---Good, and ___ you play or watch TV, you mustn’t disturb me. (2003上海)

A. whenever B. whether C. whatever D. no matter

22. It is difficult for us to learn a lesson in life______ we’ve actually had that lesson. (07 天津8)

A. until B. after C. since D. when

23. ― You can’t have this football back ______ you promise not to kick it at my cat again,‖ the old man said firmly. (2006广东卷)

A. because B. since C. when D. until

24. Many of them turned a deaf ear to his advice, _______they knew it to be valuable.(07浙江8)

A. as if B. now that C. even though D. so that

25. Allow children the space to voice their opinions, ______ they are different from your own. (2005湖南卷)

A. until B. even if C. unless D. as though

26. My parents live in a small village. They always keep candles in the house_____ there is a power cut. (07重庆 22 )

A. if B. unless C. in case D. so that

27. Leave your key with a neighbor _____you lock yourself out one day.

(07 北京33)

A. ever since B. even if C. soon after D. in case

28. You’d better take something to read when you go to see the doctor _____ you have to wait. (2005广东卷)

A. even if B. as if C. in case D. in order that

29. He transplanted the little tree to the garden ____ it was the best time for it.

(2005上海卷) A. where B. when C. that D. until

30. You will be successful in the interview _____ you have confidence.

(07福建 29 ) A. before B. once C. until D. though

31. Jasmine was holidaying with her family in a wildlife park ____ she was bitten on the leg by a lion. (2004上海卷)

A. when B. while C. since D. once

32. He was about halfway through his meal ______ a familiar voice came to his ears.(2006辽宁卷) A. why B. where C. when D. while

33. _____, his idea was accepted by all the people at the meeting.(07 重庆34 )

A. Strange as might it sound B. As it might sound strange

C. As strange it might sound D. Strange as it might sound

34. Generally speaking, ____ according to the directions, the drug has no side effect.

(2003上海) A. when taking B. when taken

C. when to take D. when to be taken

35. --- Mom, what did your doctor say?

--- He advised me to live _______ the air is fresher. (2006四川卷)

A. in where B. in which C. the place where D. where

状语从句答案

一.分类练习

(一)时间状语从句: DADDBBB

(二)条件状语从句: CD

(三)让步状语从句: DCAA

(四)地点状语从句: ABDAD

(五)原因状语从句: A

二. 综合

1---5. DBBDC 6---10 BDBCB 11---15 DDBBA 16---20 AACDA 21 –25 BADCB 26—30 CDCBB 31—35 ACDBD

范文五:状语从句练习题1 投稿:吴窯窰

状语从句练习题1.

1、Even if you are in a rush, pushing someone _____ you can get into an elevator is just bad manners.

A. if only B. so that C. in case D. as long as

2、 I want to see him_______he arrives. Which of the following is wrong?

A. at the moment B. directly C. immediately D. instantly

3、 She took an umbrella with her this morning ________ she would be caught in the rain.

A. so that B. in order that C. in case D. now that

4、_____, I have to put the storybook away to concentrate on my lessons.

A.However amusing it is B.However it is amusing

C.No matter how it's amusing D.No matter how amusing is it

5、No matter ________ the CRH accident in Wenzhou, it had and will have much warning significance.

A. how the investigators said caused B. what the investigators said caused

C. why the investigators said caused D. the investigators said how caused

6、 Yao Ming has retired from the NBA, the pleasure we have got by watching him play basketball at home and abroad will last long.

A.Although B.If C. Since D.Once

7、Most children need encouragement in time of failure _______ they can cheer up again.

A. so that B. in case C. because D. if

8、______ hungry I am, I never seem to be able to finish off this loaf of bread.

A. However B. Whenever C. Wherever D. Whatever

9、 ________ I live,I will never give in to the enemy.

A. As far as B. As long as C. As well as D. As soon as

10、 Hardly had he arrived in Hongkong ________ she rang me up.

A. when B. than C. that D. and

11、 The two girls look ____ much alike ____ no one can tell them apart.

A. so, that B. so, and C. as, that D. such, that

12、 Although he is considered a great writer,________.

A. however his works are not widely read B. but his works are not widely read

C. his works are not widely read D. still his works are not widely read

13、 ________ you are so weak,you’d better stay at home.

A. Since B. For C. Because D. Though

14、 John may phone tonight. I don’t want to go out ________ he phones. A. as long as B. in order to C. in case D. so that

15、 ____ he took part in the competition, he won a second prize.

A. For the first time B. At a time C. At one time D. The first time

16、 The company has a free long-distance telephone number _____ customers may call with any questions they have about its products.

A. although B. as C. even if D. so that

17、 After the war,a new school building was put up ________ there had once been a theatre.

A. that B. where C. which D. when

18、_____,Mother will wait for him to have dinner together. (NMET)

A. However late is he B. However he is late

C. However D. However late he is

19、The houses which rely completely on solar energy must be beautifully designed ________ they may look appealing to buyers.

A.so long as B.so that C.only if D.even though

20、No matter how ________, it is not necessarily lifeless.

A.a desert may be dry B.dry a desert may be

C.may a desert be dry D.dry may a desert be

21、________,she knows the city very well.

A.As she is blind B.As blind she is

C.Blind as she is D.She is as blind

22、This photo of mine was taken ____ stood the famous tower.

A.which B.where C.in which D.there

23、 Good news! We didn’t spend ______ we had expected.

A. as half much money as B. much money as half as

C. as much money as half D. half as much money as

24、 , the mountain climbers conquered Mount Qomolangma in the end.

A.As the difficulty was great B.Great as the difficulty was

C.Great difficulty as it was D.The difficulty was great

25、The house was greatly damaged by the truck.We’d better leave things________they are until the police arrive.

A.since B.as C.though D.unless

26、Jerry rushed home________he heard the news,only_________that his house had been burnt down and all the furniture burnt out.

A.as soon as;finding B.immediately;to find C.the moment;find D.when;found

27、 My wife and I plan to spend our honeymoon in Paris ______ it's not so expensive.

A. unless B. as C, if D. though

28、______ had we left the dormitory the next morning ______ we realized we forgot our map in

the room.

A. No sooner; than B. Hardly; than C. Scarcely; than D. No sooner; when

29、Though it is 30 years we last met, I still remember the scene we got separated on a rainy day.

A.before; where B.before; which C.since; when D.since; where

30、I'm terribly sorry to have kept you waiting so long, but it'll still be some time _______Tony gets back.

A.before B.since C.till D.after

31、Though it is 30 years we last met, I still remember the scene ______ we got separated on a rainy day.

A. since; where B. before; which C. since; when D. before; where

32、It was only several days ______ he realized the truth that he had been affected with AIDS.

A.before B.since C.until D.as

33、__________ different good manners may be in different countries, the principles of good manners is always the same.

A. Although B. However C. Despite D. No matter

34、–It cost me 30 yuan to get here.

--Well, it was crazy of you to take a taxi __________you would come by bus as well.

A. unless B. if C. when D. because

35、 Make marks _______ you have questions.

A. which B. in which C. where D. in where

36、 _______, she isn’t fit for the job

A、As the girl is too young B、Too young as the girl is

C、As a young girl D、So young the girl is

37、 A good idea occurred to Mr. Baker __________ to his invention recently.

A. while applying B. while applied

C. while he was applying himself D. while applying himself

38、 _____, he cannot solve the word puzzle.

A. Hard although he tried B. He tried hard although

C. However hard he tried D. As he tried hard

39、_______ , I’ll wait for you to have dinner together. Be back as early as possible.

A. However late it is B. No matter how it is late C. However it is late D. No matter how late is it

40、---Dad, I'm confused what I am going to do after graduation.

__________ your real interests lie.

A. what B. where C. which D. how ---You'd better first explore your talents and get to know yourself so as to find out

状语从句练习题1.

参考答案

一、选择题

1、B

2【、解析】选A。考查时间状语从句。连词immediately / directly / instantly和词组the moment, the minute意为“一„„就„„”,相当于as soon as。故选A项。

3、【解析】选C。in case“以免,假使”,用以引导条件状语从句。so that结果是,目的是;in order that目的是;now that既然。

4、A 5、B 6、A 考查状语从句。A.虽然;B.如果;C.自从,因为;D.一旦。 7、A 8、A

9、B 10、A

11、A 12、C 13、A 14、C 15、D 16、D 17、B 18、D

19、B解析:语意表示“完全信赖太阳能的房子一定要设计得很漂亮,这样对购买者才可能有吸引力”。这里so that 引导目的状语从句,表示“目的是„„”。so long as 表示“只要„„”;only if 表示“只有„„”;even though 则表示“即使„„”。根据语意,这里选B项。

20、B解析:句意:无论沙漠多么干燥,它都不一定是死气沉沉的。how或者no matter how在引导从句的同时,还要修饰形容词或者副词。dry是形容词,所以一定要紧跟在how的后面,但是其他成分要在句子中保持原来的位置,不能前移。故选B项。

21、 C as表示“尽管”引导让步状语从句时应采用倒装结构。 22、B 23、D 24、B

25、解析:选B。考查状语从句。句意:卡车对这座房子造成了严重的损坏。我们最好保持原样直到警察到来。as引导方式状语从句,意为“照„„方式”。leave things as they are意为“任其自然”。

26、解析:选B。考查状语从句和不定式。句意:Jerry一听到消息就跑回家,结果却发现自己的房子被烧毁了,所有的家具都已化成灰烬。第一空表示“一„„就„„”,A、B、C三项都可以,但从第二空分析,只能用不定式,only to find“结果却发现”,表示人出乎意料的结果。

27、C 28、A 29、D 30、A 31、A 32、A 33、B 34、C 35、C 36、A 37、C

38、C。although从句不倒装,as从句要倒装。 39、A 40、B

范文六:让步状语从句练习题 投稿:周炉炊

让步状语从句练习题

一、选择

1. Alice is a good student ._____, she has one shortcoming.

A.althougu B.as C.however D. even if

2. We will not give up _____ we shall fail ten times.

A. even if B. as C. though D. until

3. He had measured me _____ I could speak.

A. until B. before C. while D. as

4. _____, he knows more than you.

A. Child as he is B. As he is a child

C. A child as he is D.However he is a child

5. Lin Tao is sure to come to help you the moment _____ his homework.

A. he will finish B. he has finished

C. he finished D. he had finished

6. _____ difficult the task may be, we will try our best to finish it.

A. No matter B. No wonder

C. Though D. However

7..Durning the Spring Festival , a lot of people take the bullet train home _____ it is expensive.

A. so B. as C. because D. though

8. _____ we grow older, we grow wiser.

A. With B. Since C. While D. As

9.Mary spends a lot of money on clothes _______ her family is not rich.

A.because B.thougu C.if D.so

10. Although he is considered a great writer, _____.

A. his works is not widely read

B. but his works are not widely read

C. however his works are not widely read

D. yet his works are not widely read

二、填空。

1. Heavily ________ it was raining outside,they start out very early.

2..______ he looks weak, he is healthy.

3.._______ you believe it or not, it’ true.

4. Will you watch my clothes _________ I have a swim?

5. _________ he was worn out, he kept on working.

三、汉译英。

1. 即使天气不好,我们也要去旅行。

2. 无论发生什么,我都不介意。

3. 谁然他很年轻,但是他知道很多。

4. 他虽然年纪大了,但身体还很健壮。

5. 不管天气好还是坏,我们也要进行一次旅行。

范文七:状语从句练习题 投稿:邓裒裓

状语从句讲解和练习 状语修饰动词、形容词、副词或整个句子。通常由副词、介词短语、动词不定式、 分词和从句等担当。例如: 1. Naturally , our grandparents were pleased to get our phone call . (副词) 2. We worked hard , from sunrise to sunset . (介词状短语) 3. To help my disabled aunt , I spend an hour working in her house every d ay . (不定式) 4. Seen from a distance , the farmhouse looked deserted . (过去分词) 5. I know how to light a camp fire because I had done it before .(原因状语 从句) 状语的位置比较灵活,可以位于句首、句末或句中。enough 用作状语修饰形容 词和副词时必须后置。 状语从句主要用来修饰主句或主句的谓语。一般可分为九大类,分别表示时间、 地点、原因、目的、结果、条件、让步、比较和方式。尽管种类较多,但由于状 语从句与汉语结构和用法相似,所以理解和掌握它并不难。状语从句的关键是要 掌握引导不同状语从句的常用连接词 和特殊的连接词即考点。现分别列举如下: 1. 时间状语从句 常用引导词:when, as, while, as soon as, while, before, after, since , till, until 特殊引导词:the minute, the moment, the second, every time, the day,the ins tant, immediately , directly, no sooner … than, hardly …when, scarcely … wh en I didn’t realize how special my mother was until I became an adult. While John was watching TV, his wife was cooking. The children ran away from the orchard(果园) the moment they saw the guard. No sooner had I arrived home than it began to rain. Every time I listen to your advice, I get into trouble. 2. 地点状语从句 常用引导词:where 特殊引导词:wherever, anywhere, everywhere Generally, air will be heavily polluted where there are factories. Wherever you go, you should work hard. 3. 原因状语从句 常用引导词:because, since, as, since 特殊引导词:seeing that, now that, in that, considering that, given that, conside ring that, My friends dislike me because I’m handsome and successful. Now that everybody has come, let’s begin our conference. The higher income tax is harmful in that it may discourage people from trying to earn more. Considering that he is no more than 12 years old, his height of 1.80 m is qui te remarkable. 4. 目的状语从句

常用引导词:so that, in order that 特殊引导词: lest, in case, for fear that, the hope that, for the purpose that, in to the end that The boss asked the secretary to hurry up with the letters so that he could sign them. The teacher raised his voice on purpose that the students in the back could he ar more clearly. 5. 结果状语从句 常用引导词:so … that, so… that, such … that, 特殊引导词: such that, to the degree that, to the extent that, to such a degree that, He got up so early that he caught the first bus. It’s such a good chance that

we must not miss it. To such an degree was he excited that he couldn’t sleep last night. 6. 条件状语从句 常用引导词:if, unless, 特殊引导词:as/so long as, only if, providing/provided that, suppose that, in ca se that, on condition that We’ll start our project if the president agrees. You will certainly succeed so long as you keep on trying. Provided that there is no opposition, we shall hold the meeting here. 7. 让步状语从句 常用引导词:though, although, even if, even though 特殊引导词: as(用在让步状语从句中必须要倒装),while ( 一般用在句首 ),n o matter …, in spite of the fact that, while, whatever, whoever, wherever, wh enever, however, whichever Much as I respect him, I can’t agree to his proposal. 尽管我很尊敬他, 我却不同意他的建议。 The old man always enjoys swimming even though the weather is rough. No matter how hard he tried, she could not change her mind. He won’t listen whatever you may say. 8. 比较状语从句 常用引导词:as(同级比较), than(不同程度的比较) 特殊引导词:the more … the more … ; just as …, so…; A is to B what / as X is to Y; no … more than; not A so much as B She is as bad-tempered as her mother. The house is three times as big as ours. The more you exercise, the healthier you will be. Food is to men what oil is to machine. 食物之于人,犹如油之于机器。 9. 方式状语从句 常用引导词:as, as if, how 特殊引导词:the way When in Rome, do as the Roman do.

She behaved as if she were the boss. Sometimes we teach our children the way our parents have taught us. 10. 状语从句的简化 ♠状语从句的省略 状语从句同时具备下列两个条件:①主句和从句的主语一致,或从句主语为 it;②从

句主要动词是 be 的某种形式。从句中的主语和 be 动词常可省略。例如: When ( the museum is ) completed , the museum will be open to the public next year . He’ll go to the seaside for his holiday if (it is ) possible. 另外,比较状语从句经常省略。例如: I’m taller than he (is tall ). The higher the temperature (is), the greater the pressure (is ). 就状语从句而言,有时为了使语言言简意赅,常常将状语从句进行possible, he will help you out of the difficulty.如果可能的话,他会帮你摆脱困境。 You must attend the meeting unless (it is) inconvenient to you.除非情况对你来说不方便, 否则你必须出席这次会议。 (2)当状语从句的主语和主句的主语一致时,从句可以将主语和 be 动词简化掉。 常用于以下几 种情形: a.连词+形容词 As (he was) young, he learned how to ride a bike.他小时候就学会了骑自行车。 Whenever (she is) free, she often goes shopping.她有空就去逛商店。 Work hard when (you are) young, or you'll regret.少壮不努力,老大徒伤悲。 b.连词+名词 While (he was) a young boy, he was always ready to help others.他在孩提时代就乐于助 人。 Although (he was) a farmer, now he is a famous director.尽管他曾是个农民,而现在是位 著名的导演了。 c.连词+现在分词 As (she was) walking along the river bank, she was singing a pop song.她沿着河堤边走 边唱着流行歌曲。 Although (he is) doing his best in maths these days, he has still got no good marks.尽管 近来他一直在学数学,但他仍然没有取得好成绩。 d.连词+过去分词 He won't go there with us unless (he is) invited.除非受到邀请,否则他不会和我们一道去 那里。 The concert was a great success than (it was) expected.这场音乐会出乎意料地取得了巨大 成功。

e.连词+不定式 He stood up as if (he were) to say something.当时他站起来好像要说什么。He wouldn't s olve the problem even if (he were) to take charge.即使他来负责,他也解决不了这个问题。 f. 连词+介词短语 She looked anxious as though (she was) in trouble.她看上去很焦急,好像遇到了麻烦。 He had mastered the English language before (he was) in the USA.他到美国之前就懂英 语了。 注意:当从句主语和主句主语不一致时,从句部分要么用完全形式,要么用独立主格结构来表 达。例如: When the meeting was over, all the people went out of the meeting-room.当会议结束时, 人们都走出了会议室。(=The meeting over,

1.I’ll let you know ____ he comes back. A. before B. because C. as soon as D. although 2. She will sing a song ____ she is asked. A. if B. unless C. for D. since 3. We will work ____ we are needed. A. whenever B. because C. since D. wherever 4. Read it aloud _____ the class can hear you. A. so that B. if C. when D. although 5._____ you go, don't forget your people. A. Whenever B. However C. Wherever D. Whichever 6. It is about ten years _____ I met you last. A. since B. for C. when D. as 7. They will never succeed, _____ hard they try. A. because B. however C. when D. since 8. _____ still half drunk, he made his way home.

A. When B. Because C. Though D. As 9. _____ she was very tired, she went on working. A. As B. Although C. Even D. In spite of 10. Busy _____ he was, he tried his best to help you. A. as B. when C. since D. for 11. I learned a little Russian

_____ I was at middle school. A. though B. although C. as if D. when 12. _____ we got to the station, the train had left already. A. If B. Unless C. Since D. When 13. _____ the rain stops, we' 11 set off for the station. A. Before B. Unless C. As soon as D. Though 14. She was _____ tired _____ she could not move an inch. A. so, that B. such, that C. very, that D. so, as 15. We didn’t go home _____ we finished the work. A. since B. until C. because D. though 16. I'll stay here _____ everyone else comes back. A. even if B. as though C. because D. until 17. Although it's raining, _____ are still working in the field. A. they B. but they C. and they D. so they 18. Speak to him slowly _____ he may understand you better. A. since B. so that C. for D. because 19. You'll miss the train ______ you hurry up.

A. unless B. as C. if D. until 20. When you read the book, you' d better make a mark _____ you have any questions. A. at which B. at where C. the place D. where 21. We'd better hurry ______ it is getting dark. A. and B. but C. as D. unless 22. I didn' t manage to do it _____ you had explained how. A. until B. unless C. when D. before 23._____ he comes, we won't be able to go. A. Without B. Unless C. Except D. Even 24. I hurried _____ I wouldn't be late for class. A. since B. so that C. as if D. unless 25. _____ I catch a cold, I have pain in my back. A. Every time B. Though C. Even D. Where 26. What's the matter _____ they still haven't answered the telegram? A. when B. that C. though D. however 27. Bring it nearer _____ I may see it better. A. although B. even though C. so that D. since 28. You may arrive in Beijing early _B___ you mind taking the night train.答案 C A. that B. though C. unless D. if

29. Helen listened carefully C_____ she might discover exactly what she needed.B A. in that B. in order that C. in case D. even though 30. More people will eat out in restaurants ___D__ they do today. A. than B. when C. while D. as 方式

31._B____ hard she tries, she can hardly avoid making mistakes in her homework. A. Much B. However C. As D. Although 让步

32. Poor __B___ it may be, there is no place like home, _____ you may go. A A. as; wherever B. though; whenever C. in spite of; when D. that; wherever 让步

33. The child was _C_ immediately after supper. A. enough tired to go to bed B. too tired to go to bed C. so tired that he went to bed D. very tired, he went to bed 结果

34. The history of nursing _D_ the history of man. A. as old as B. is old than C. that is as old as D. is as old as 比较

35. __D___ born in Chicago, the author was famous for his stories about New York. A. Since B. Once C. When D. Although 让步

36.___C_ we stood at the top of the building, the people below were hardly visible.A A. As B. Although C. Unless D. In spite of 条件 、 37. Scarcely was George Washington in his teens D_____ his father died. A. than B. as C. while D. when

38. ____C_ David goes, he is welcome. A. Whichever B. However C. Wherever D.

Whatever 让步

39. The house stood _D____ there had been a rock. A. which B. at which C. when D. where 地点

40. Small ___D__ it is, the pen is a most useful tool.方式 A. because B. so C. if D. as、

41. After the new technique was introduced, the factory produced _C____ tractors in 1988 as the year before.比较 A. as twice many B. as many twice C. twice as many D. twice many as

42. The piano in the other shop will be _C____, but _____. A. cheaper; not as better B. more cheap; not as better C. cheaper; not as good D. more cheap; not as good 比较

43. John plays football _C___, if not better than, David.比较 A. as well B. as well as C. so well D. so well as A

44. Although he is considered a great writer,A A. his works are not widely read B. but his works are not widely read C. however his works are not widely read D. still his works are not widely read 让步

45. _D__ the day went on, the weather got worse. A. With B. Since C. While D. As 时间

46.—What was the party like? —Wonderful. It' s years _A____ I enjoyed myself so much. 时间 A. after B. when C. before D. since D

47. It was not ___B __ she took off her dark glasses _____ I realized she was a famous film star. 时间 A. when; that B. until; that C. until; when D. when; then

48. If we work with a strong will, we can overcome any difficulty, ___C__ great it is. A. what B. how C. however D. whatever 让步

49. After the war, a new school building was put up B_____ there had once been a theatre. A. that B. where C. which D. when 地点

50.___D__, Mother will wait for him to have dinner together. A. However late is he B. However he is late C. However is he late D. However late he is 让步

51. He will come to call on you the moment he __B__ his painting. A. will finish B. finished C. has finished D. had finished C

52. ____ difficult the task may be, we will try our best to complete it in time. A. No matter B. No wonder C. Though D. However 53. It was ____ that she couldn’t finish it by herself. A. so difficult a work B. such a difficult work C. so difficult work D. such difficult work 1-5 CADAC 6-10 ABCBA 11-15 DDCAB 16-20 DABAD 21-25 CABBA 26-30 BCCBD 31-35 BACDD 36-40 ADCDD 41-45 CCBAD 46-50 DBCBD 51-53 CDD

范文八:状语从句练习题 投稿:孟玄玅

状语从句讲解

状语修饰动词、形容词、副词或整个句子。通常由副词、介词短语、动词不定式、分词和从句等担当。例如:

1. Naturally , our grandparents were pleased to get our phone call . (副词)

2. We worked hard , from sunrise to sunset . (介词状短语)

3. To help my disabled aunt , I spend an hour working in her house every day . (不定式)

4. Seen from a distance , the farmhouse looked deserted . (过去分词)

5. I know how to light a camp fire because I had done it before .(原因状语从句)

状语的位置比较灵活,可以位于句首、句末或句中。enough用作状语修饰形容词和副词时必须后置。

状语从句主要用来修饰主句或主句的谓语。一般可分为九大类,分别表示时间、地点、原因、目的、结果、条件、让步、比较和方式。尽管种类较多,但由于状语从句与汉语结构和用法相似,所以理解和掌握它并不难。状语从句的关键是要掌握引导不同状语从句的常用连接词

和特殊的连接词即考点。现分别列举如下:

1. 时间状语从句

常用引导词:when, as, while, as soon as, while, before, after, since , till, until

特殊引导词:the minute, the moment, the second, every time, the day,the instant, immediately , directly, no sooner … than, hardly …when, scarcely … when

I didn’t realize how special my mother was until I became an adult.

While John was watching TV, his wife was cooking.

The children ran away from the orchard(果园) the moment they saw the guard.

No sooner had I arrived home than it began to rain.

Every time I listen to your advice, I get into trouble.

2. 地点状语从句

常用引导词:where

特殊引导词:wherever, anywhere, everywhere

Generally, air will be heavily polluted where there are factories.

Wherever you go, you should work hard.

3. 原因状语从句

常用引导词:because, since, as, since

特殊引导词:seeing that, now that, in that, considering that, given that, considering that, My friends dislike me because I’m handsome and successful.

Now that everybody has come, let’s begin our conference.

The higher income tax is harmful in that it may discourage people from trying to earn more. Considering that he is no more than 12 years old, his height of 1.80 m is quite remarkable.

4. 目的状语从句

常用引导词:so that, in order that

特殊引导词:lest, in case, for fear that,in the hope that, for the purpose that, to the end that The boss asked the secretary to hurry up with the letters so that he could sign them.

The teacher raised his voice on purpose that the students in the back could hear more clearly.

5. 结果状语从句

常用引导词:so … that, so… that, such … that,

特殊引导词:such that, to the degree that, to the extent that, to such a degree that,

He got up so early that he caught the first bus.

It’s such a good chance that we must not miss it.

To such an degree was he excited that he couldn’t sleep last night.

6. 条件状语从句

常用引导词:if, unless,

特殊引导词:as/so long as, only if, providing/provided that, suppose that, in case that, on condition that

We’ll start our project if the president agrees.

You will certainly succeed so long as you keep on trying.

Provided that there is no opposition, we shall hold the meeting here.

7. 让步状语从句

常用引导词:though, although, even if, even though

特殊引导词: as(用在让步状语从句中必须要倒装),while ( 一般用在句首 ),no matter …, in spite of the fact that, while, whatever, whoever, wherever, whenever, however, whichever

Much as I respect him, I can’t agree to his proposal.

尽管我很尊敬他, 我却不同意他的建议。

The old man always enjoys swimming even though the weather is rough.

No matter how hard he tried, she could not change her mind.

He won’t listen whatever you may say.

8. 比较状语从句

常用引导词:as(同级比较), than(不同程度的比较)

特殊引导词:the more … the more … ; just as …, so…; A is to B what /as X is to Y; no … more than; not A so much as B

She is as bad-tempered as her mother.

The house is three times as big as ours.

The more you exercise, the healthier you will be.

Food is to men what oil is to machine. 食物之于人,犹如油之于机器。

9. 方式状语从句

常用引导词:as, as if, how

特殊引导词:the way

When in Rome, do as the Roman do.

She behaved as if she were the boss.

Sometimes we teach our children the way our parents have taught us.

10. 状语从句的简化

♠状语从句的省略

状语从句同时具备下列两个条件:①主句和从句的主语一致,或从句主语为it;②从句主要动词是be的某种形式。从句中的主语和be动词常可省略。例如:

When ( the museum is ) completed , the museum will be open to the public next year .

He’ll go to the seaside for his holiday if (it is ) possible.

另外,比较状语从句经常省略。例如:

I’m taller than he (is tall ).

The higher the temperature (is), the greater the pressure (is ).

就状语从句而言,有时为了使语言言简意赅,常常将状语从句进行"简化"。状语从句的"简化"现象在口语中较为普遍,而且在高考中的复现率也较高。因此,有必要对其进行全面、透彻的了解。

状语从句的"简化"现象常存在于以下五种状语从句中:①由if, unless等引导的条件状语从句;②由although, though, even if / though等引导的让步状语从句;③由when, while, as, before, after, until / till等引导的时间状语从句;④由as, as if等引导的方式状语从句;⑤由as, than等引导的比较状语从句。下面针对这五种情形作一归纳。

(1)当状语从句的主语是it,且谓语动词是be时,it和be要完全简化掉。例如:

If (it is) possible, he will help you out of the difficulty.如果可能的话,他会帮你摆脱困境。

You must attend the meeting unless (it is) inconvenient to you.除非情况对你来说不方便,否则你必须出席这次会议。

(2)当状语从句的主语和主句的主语一致时,从句可以将主语和be动词简化掉。常用于以下几种情形:

a.连词+形容词

As (he was) young, he learned how to ride a bike.他小时候就学会了骑自行车。

Whenever (she is) free, she often goes shopping.她有空就去逛商店。

Work hard when (you are) young, or you'll regret.少壮不努力,老大徒伤悲。

b.连词+名词

While (he was) a young boy, he was always ready to help others.他在孩提时代就乐于助人。

Although (he was) a farmer, now he is a famous director.尽管他曾是个农民,而现在是位著名的导演了。 c.连词+现在分词

As (she was) walking along the river bank, she was singing a pop song.她沿着河堤边走边唱着流行歌曲。 Although (he is) doing his best in maths these days, he has still got no good marks.尽管近来他一直在学数学,但他仍然没有取得好成绩。

d.连词+过去分词

He won't go there with us unless (he is) invited.除非受到邀请,否则他不会和我们一道去那里。

The concert was a great success than (it was) expected.这场音乐会出乎意料地取得了巨大成功。

e.连词+不定式

He stood up as if (he were) to say something.当时他站起来好像要说什么。He wouldn't solve the problem even if (he were) to take charge.即使他来负责,他也解决不了这个问题。f. 连词+介词短语

She looked anxious as though (she was) in trouble.她看上去很焦急,好像遇到了麻烦。

He had mastered the English language before (he was) in the USA.他到美国之前就懂英语了。

注意:当从句主语和主句主语不一致时,从句部分要么用完全形式,要么用独立主格结构来表达。例如:

When the meeting was over, all the people went out of the meeting-room.当会议结束时,人们都走出了会议室。(=The meeting over,

状语从句练习

1.I’ll let you know ____ he comes back.

A. before B. because C. as soon as D. although

2. She will sing a song ____ she is asked.

A. if B. unless C. for D. since

3. We will work ____ we are needed.

A. whenever B. because C. since D. wherever

4. Read it aloud _____ the class can hear you.

A. so that B. if C. when D. although

5._____ you go, don't forget your people.

A. Whenever B. However C. Wherever D. Whichever

6. It is about ten years _____ I met you last.

A. since B. for C. when D. as

7. They will never succeed, _____ hard they try.

A. because B. however C. when D. since

8. _____ still half drunk, he made his way home.

A. When B. Because C. Though D. As

9. _____ she was very tired, she went on working.

A. As B. Although C. Even D. In spite of

10. Busy _____ he was, he tried his best to help you.

A. as B. when C. since D. for

11. I learned a little Russian _____ I was at middle school.

A. though B. although C. as if D. when

12. _____ we got to the station, the train had left already.

A. If B. Unless C. Since D. When

13. _____ the rain stops, we' 11 set off for the station.

A. Before B. Unless C. As soon as D. Though

14. She was _____ tired _____ she could not move an inch.

A. so, that B. such, that C. very, that D. so, as

15. We didn’t go home _____ we finished the work.

A. since B. until C. because D. though

16. I'll stay here _____ everyone else comes back.

A. even if B. as though C. because D. until

17. Although it's raining, _____ are still working in the field.

A. they B. but they C. and they D. so they

18. Speak to him slowly _____ he may understand you better.

A. since B. so that C. for D. because

19. You'll miss the train ______ you hurry up.

A. unless B. as C. if D. until

20. When you read the book, you' d better make a mark _____ you have any questions.

A. at which B. at where C. the place D. where

21. We'd better hurry ______ it is getting dark.

A. and B. but C. as D. unless

22. I didn' t manage to do it _____ you had explained how.

A. until B. unless C. when D. before

23._____ he comes, we won't be able to go.

A. Without B. Unless C. Except D. Even

24. I hurried _____ I wouldn't be late for class.

A. since B. so that C. as if D. unless

25. _____ I catch a cold, I have pain in my back.

A. Every time B. Though C. Even D. Where

26. What's the matter _____ they still haven't answered the telegram?

A. when B. that C. though D. however

27. Bring it nearer _____ I may see it better.

A. although B. even though C. so that D. since

28. You may arrive in Beijing early _____ you mind taking the night train.

A. that B. though C. unless D. if

29. Helen listened carefully _____ she might discover exactly what she needed.

A. in that B. in order that C. in case D. even though

30. More people will eat out in restaurants _____ they do today.

A. than B. when C. while D. as

31._____ hard she tries, she can hardly avoid making mistakes in her homework.

A. Much B. However C. As D. Although

32. Poor _____ it may be, there is no place like home, _____ you may go.

A. as; wherever B. though; whenever C. in spite of; when D. that; wherever

33. The child was __ immediately after supper.

A. enough tired to go to bed B. too tired to go to bed

C. so tired that he went to bed D. very tired, he went to bed

34. The history of nursing __ the history of man.

A. as old as B. is old than C. that is as old as D. is as old as

35. _____ born in Chicago, the author was famous for his stories about New York.

A. Since B. Once C. When D. Although

36._____ we stood at the top of the building, the people below were hardly visible.

A. As B. Although C. Unless D. In spite of

37. Scarcely was George Washington in his teens _____ his father died.

A. than B. as C. while D. when

38. _____ David goes, he is welcome.

A. Whichever B. However C. Wherever D. Whatever

39. The house stood _____ there had been a rock.

A. which B. at which C. when D. where

40. Small _____ it is, the pen is a most useful tool.

A. because B. so C. if D. as

41. After the new technique was introduced, the factory produced _____ tractors in 1988 as the year before.

A. as twice many B. as many twice C. twice as many D. twice many as

42. The piano in the other shop will be _____, but _____.

A. cheaper; not as better B. more cheap; not as better

C. cheaper; not as good D. more cheap; not as good

43. John plays football _____, if not better than, David.

A. as well B. as well as C. so well D. so well as

44. Although he is considered a great writer,

A. his works are not widely read B. but his works are not widely read

C. however his works are not widely read D. still his works are not widely read

45. ___ the day went on, the weather got worse.

A. With B. Since C. While D. As

46.—What was the party like?

—Wonderful. It' s years _____ I enjoyed myself so much.

A. after B. when C. before D. since

47. It was not _____ she took off her dark glasses _____ I realized she was a famous film star.

A. when; that B. until; that C. until; when D. when; then 48. If we work with a strong will, we can overcome any difficulty, _____ great it is.

A. what B. how C. however D. whatever

49. After the war, a new school building was put up _____ there had once been a theatre.

A. that B. where C. which D. when

50._____, Mother will wait for him to have dinner together.

A. However late is he B. However he is late

C. However is he late D. However late he is

51. He will come to call on you the moment he ____ his painting.

A. will finish B. finished C. has finished D. had finished

52. ____ difficult the task may be, we will try our best to complete it in time.

A. No matter B. No wonder C. Though D. However

53. It was ____ that she couldn’t finish it by herself.

A. so difficult a work B. such a difficult work C. so difficult work D. such difficult work

范文九:高中英语:地点、原因状语从句练习题 投稿:丁釣釤

高中英语:地点、原因状语从句练习题

地点状语从句练习题:

请看下面一道题:When you read the book, you’d better make a mark _________ you have any questions.

A. at which B. at where C. the place where D. where

【分析】此题正确答案选D,where 在此意为“在……的地方”,用以引导地点状语从句,全句意为“当你读这本书时,你最好在有问题的地方作一个记号”。但是有的同学却根据试题所提供的选项想当然认为这是一道考查定语从句关系词的选择与辨析的试题,于是能换现金的棋牌游戏TAIXING-CAILIN.COM在A、B、C三项中绞尽脑汁,当然最终不可能得出正确答案。请做以下试题,看看是考查定语从句还是状语从句:

(1) She found her wallet _________ she lost it.

A. where B. when C. in which D. that 答案选A,where 意为“在……的地方”,引导地点状语从句。

(2) The school was built _________ there had once been a church.

A. where B. when C. in which D. that 答案选A,where 意为“在……的地方”,引导地点状语从句。

(3) You should let your children play _________ you can see them.

A. where B. when C. in which D. that 答案选A,where 意为“在……的地方”,引导地点状语从句。

(4) Now he works in the factory _________ his father used to work.

A. where B. when C. in which D. that 答案选A,where引导定语从句,表示地点。

(5) You should make it a rule to leave things _________ you can find them again.A. when B. where C. then D. there

答案选B,where 意为“在……的地方”,引导地点状语从句。

(6) After living in Paris for fifty years, he returned to the small town _________ he grew up as a child.

A. where B. when C. in which D. that 答案选A,where引导定语从句,表示大众娱乐.城0851020.cn地点。 比较以下两句,含义大致相同,但where 的用法不同:第一句中 where 引导的是状语从句,第二句引导的是定语从句:

We’ll go where working conditions are difficult. 我们要去永利高娱乐.城

XFMT1688.COM工作条件艰苦的地方。

We’ll go to the place where working conditions are difficult. 我们要去工作条件艰苦的地方。

We’ll go to the place

原因从句练习题:

I. 在下列句子的空格中填入适当的连词(每空一词):

1. ________ Jane was the eldest, she looked after the others.

2. ________ you know it, I won't repeat it.

3. He didn't hear the knock at the door ________ he was listening to the radio.

4. —Why didn't you come?

— ________ my father wouldn't let me.

5. ________ ________ everybody is here, let's begin the discussion.

II. 句型转换(把下列复合句转换为简单句):

I)把从句简化为 because of 结构:

1. He lay in bed because he had caught a bad cold.

2. He couldn't walk because his leg was broken.

3. I came back because it was raining.

5. We didn't get home till after midnight because we had missed the bus. II)把从句简化为分词短语:

6. As he is a warmhearted man, he is always ready to help others.

7. As he saw nobody in, he decided to leave a note.

8. Because he didn't understand its meaning, he asked the teacher to explain the word.

9. As he had lived in Beijing for many years, he knew the city very well.

10. As I have not seen the film, I can't tell you what I think of it.

11. As they were influenced by Lei Feng's example, they did a lot of good deeds.

12. As he was brought up in the countryside, he was not used to the city life. III)把从句简化为形容短语:

13. Because he was afraid of being late for class, Bob ran to school as fast as he could.

14. As he was full of ear, Crusoe left the cave in a hurry.

15. As he was anxious for a quick decision, the chairman called for a vote. Key:

I. 1. As 2. Since 3. because 4. Because 5. Now that/Seeing that

II. 1. He lay in bed because of a bad cold.

2. He couldn't walk because of a/his his broken leg.

3. I came back because of the rain.

5. We didn't get home till after midnight because of missing the bus.

6. Being a warm-hearted man, he is always ready to help others.

7. Seeing nobody in, he decided to leave a note.

8. Not understanding its meaning, he asked the teacher to explain the word.

9. Having lived in Beijing for many years, he knew the city very well.

10. Not having seen the film, I can't tell you what I think of it.

11. Influenced by Lei Feng's example, they did a lot of good deeds.

12. Brought up in the countryside, he was not used to the city life.

13. Afraid of being late for class, Bob ran to school as fast as he could.

14. Full of ear, Crusoe left the cave in a hurry.

15. Anxious for a quick decision, the chairman called for a vote.

范文十:宾语从句,状语从句练习题 投稿:雷愰愱

宾语从句、状语从句

一、单项选择:

1、Do you know how much hot water ?

A.Mum is needed B.does Mum need C.Mum needs D.did Mum need

2、Can you tell me A.where he is B.where is he C.he is where D.what is he

3、I didn’t know howA.would they go B.are they going C.they would go D.they are going

4、I want to know how long

A.has he been back B.has he come back C.he has been back D.he has come back

5、?

A.what the news are B.what is the news

C.what the news is D.what are the news

6、 free.

A.was B.will be C.would be D.is

7、 to Shanghai.

A.gets B.is getting C.will get D.shall get

8、 young

A.liked…was B.liked…is C.likes…was D.likes…is

9、 I was young.

A.so much as B.so much that C.very much when D.very much because

10、mother got home, I was tidying my room.

A.After B.When C.As soon as D.Before

11、The teacher didn’t beginher class the students stopped talking.

A.until B.because C.after D.when

12、

A.doesn’t rain B.won’t rain C.not rains D.isn’t rain

13、A.how B.whether C.where D.what

14、When they got to the cinema, the film for the ten minutes.

A.had been on B.has begun C.began D.had begun

15、 she will leave a message on the headmaster’s desk.

A.if B.who C.that D.what

16、Lucy looks stronger A.than B.as C.then D.not as

17、I know nothing about it A.because B.since C.until D.after

18、A.because B.when C.before D.until

19、I couldn’t walk on.

A.so…that B.too…to C.very…that D.very…to

20、 time.

A.will go…has B.will go …will have

C.would go …would have D.would go …had

二、用所给动词的正确形式填空:

1、I won’t return the book to the library because I 2、As soon as he saw me, he (stop) to speak to me.

3、(come) back in a week.

4、It (rain) hard when I got to the factory this morning.

5、(not walk) in the rice fields.

6、He told me he 7、(know) each other for quite some time.

8、(not rain) tomorrow, we (visit) the People’s Museum.

9、(write) something when I 10、11、Mike asked me if we (ask) any questions the next class.

12、(finish) doing

your homework?

13、Comrade Wang didn’t know if there 14、(come) again next time.

【答案】:

一、

1、C 2、A 3、C 4、C 5、C

6、A 7、A 8、A 9、C 10、B

11、A 12、A 13、A 14、A 15、C

16、A 17、C 18、C 19、A 20、D 二、

1、haven’t finished 2、stopped

3、will come 4、was raining

5、not to walk 6、would help

7、had known 8、doesn’t rain, will visit

9、was writing, went 10、travels

11、had begun 12、would ask

13、finish 14、would be

15、will come

字典词典行政征收的范围有行政征收的范围有【范文精选】行政征收的范围有【专家解析】综艺节目游戏综艺节目游戏【范文精选】综艺节目游戏【专家解析】桂花与生活的关系桂花与生活的关系【范文精选】桂花与生活的关系【专家解析】